12% feta i landet!

Vår lokala morgonblaska har en artikel om hur feta kvinnorna i vårt land är nu för tiden.
Och i hela landet så är det 12% som är feta, alltså har ett BMI-värde över 30. I norrbotten finns det minst procent, 10% för att vara mer exakt, av feta kvinnor och i Örebro en större procent, 16 %,  än rikets genomsnitt på 12 %.

Det är ju ganska mycket tycker jag. Viktväktarna skyller på fikakulturen, läsken och snabbmaten. Och det kanske är så...men fika gjorde vi ju på 70-talet också. Jag var ju ung på 70-talet och på den tiden så var det inte många som var feta, och det kan man faktiskt se på gamla bilder.
Många av ungdomarna då var också smalare än ungdomar av idag i samma ålder. Vad beror det på då?

Hemma så åt vi mest potatis och kött. Ibland korv, kyckling och fläsk. Väldigt sällan pasta och pizza, drack i stort sett aldrig läsk, aldrig chips, nötter, ostbågar osv. Lördagsgodis när vi var små, aldrig O´boy...Jag tror att det såg ut så i de flesta hemmen då.
Däremot så fikade vi ju, och då var det ju hembakta bullar och kakor, och det var ju inga stora mängder kanske jämfört med idag. Köper man en bulle ute på ett fik idag så är de ju tre gånger så stora jämfört med bullarna då.
Vi rörde också på oss mer än vad människor gör idag, mer vardagsmotion. Barn och ungdomar fick ta sig själva till träningar och annat, blev inte skjutsade någonstans.

Är det stressen? Tycker människor, och då kanske särskilt kvinnor att de inte har tid? Inte tid att laga mat, riktig mat?

Jag tycker ju att man som individ har ett eget ansvar för sin egen hälsa! Man kan ju inte skylla på någon annan eller på samhället om man är fet, utan det har man oftast ätit och druckit sig till själv.
Men varför gör man det? Varför vill man vara fet? För det är ju ett val det handlar om här.

Vad tror du?

kommentarer

Vad har du på hjärtat?:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0