Andningen är viktig i yoga! och annars...

Andas rätt är ju väldigt viktigt, och det kan man ju träna på. I yogan så är andningen prio ett.


I yoga koncentrerar man sig på att andas med diafragman och man håller alltid munnen stängd och andas in och ut via näsan, om inte specifika instruktioner ges om annat.

Medveten andning

Andning är den viktigaste processen i kroppen för att den påverkar aktiviteten hos varje cell i kroppen samt för att den är intimt länkad med hur hjärnan presterar. Människan andas ungefär 15 gånger per minut och ca 21600 ggr/dag. Vår respiration ger bränsle till förbränning av syre och glukos. Den ger också energi att kraftsätta varje muskulär sammandragning, körtelutsöndring och psykisk process i kroppen.
Att fästa uppmärksamhet på sin andning och träna på att andas medvetet främjar vår mentala och fysiska hälsa på många sätt. Förutom att ett ökat syreintag ger oss mer energi gör det oss också mer närvarande här och nu. Att fokusera på nuet hjälper oss att uppskatta vad livet egentligen går ut på. Andningen i förbindelse med koncentration och fokuseringsträning stillar tankesurret; denna frenetiska hjärnvågsaktivitet som kan liknas vid sinnesstress.

Andning är inte detsamma som livsenergi. Luft är syre och kallas för prana vajo (vajo= vind) på sanskrit. Luften vi andas in förflyttar livsenergi i kroppen, som är ansvarig för intelligensen i kroppen, inuti individen. När vi andas medvetet påverkas olika delar i kroppen till att börja producera energi. Detta alstrande av energi tas emot och uppfattas av hjärnan. Andningen skall vara ett mottagande och ett flöde under yogaträningen och lika i frekvens oavsett om man böjer sig framåt, bakåt eller åt sidan. När vi utövar andra fysiska aktiviteter som löpning och aerobics, andas vi med en mer mekanisk andning som dels ökar i frekvens men som egentligen inte gör så mycket.

Andningens kapacitet och kraft är enorm. Andning och andningsträning är till exempel det centrala innan och vid barnafödsel. Vi har även lärt oss att det hjälper att andas medvetet innan en stressfull situation som examination, prov eller uppvisning av olika slag. Andning är central inom alla meditationssystem (i vissa mer än andra), kampsport och yogaformer. Detta kommer av insikten att om vi koncentrerar oss på vår andning, för den oss till fokus i nuet. Det är omöjligt att fokusera på andningen utan att fästa uppmärksamhet på här och nu.


Pranayama

Pranayama är energikontrollsövningar med hjälp av andning. Så man kan säga andningskontroll. Prana betyder 'vital energi' och ayama betyder 'livskraft' på sanskrit. Pranayama innefattar många olika tekniker. Dessa övningar ämnar låta andningen flöda i de sju chakra centren för att blockera negativ energi. Övningarna tvingar även sinnet till stark koncentration samt lägger en grund för att träna på att meditera. Stora gurus inom yogatraditionen hävdar att vi föds med ett begränsat antal andetag. De menar att om vi tränar på att göra andningen djupare och andetagen längre, kan vi leva längre. Yogatraditionen har alltid påpekat vikten och betydelsen av att observera och kontrollera andningen. I Yoga Sûtra av Patanjali, framhävs pranayama (energikontroll; andning) som en av de viktiga vägarna till lycka, insikt, kraft och själslig frigörelse. Prana är inte bara andning utan livskraft, livsenergi; den kraft som ger liv till allt i universum. Yama innebär någon typ av kontroll eller behärskning. Pranayama använder, tränar och stärker kroppens respirationsapparat men är mer än bara in och utandningar. Yogis och yoginis använder andningen till att kanalisera och dra in så mycket livskraft som möjligt, för så att man som individ kan använda denna kraft till att främja och förädla den egna evolutionen. Alltså använda sin andning för att stärka kropp, själ och sinne och på så sätt få en mer harmonisk tillvaro utan fysiska och psykiska begränsningar



kommentarer

Vad har du på hjärtat?:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0